Ο ύπνος των παιδιών είναι ένας από τους μεγαλύτερους “πονοκεφάλους” για τους γονείς. Αν κάθε βράδυ δίνεις μάχη για να κοιμηθεί το παιδί σου, δεν είσαι μόνος! Μια σταθερή ρουτίνα ύπνου μπορεί να κάνει τη διαφορά, αρκεί να την εφαρμόσεις σωστά. Ακολουθούν πρακτικές συμβουλές για να βοηθήσεις το παιδί σου να κοιμάται εύκολα και ήρεμα.
vidverto
1. Καθιέρωσε σταθερό ωράριο ύπνου
Το σώμα λειτουργεί καλύτερα όταν έχει ρυθμό. Προσπάθησε να βάζεις το παιδί σου για ύπνο την ίδια ώρα κάθε βράδυ, ακόμα και τα Σαββατοκύριακα. Αυτό βοηθά το βιολογικό του ρολόι να προσαρμοστεί και να νυστάζει φυσικά.
2. Δημιούργησε μια ήρεμη βραδινή ρουτίνα
Μια σταθερή σειρά δραστηριοτήτων λίγο πριν τον ύπνο βοηθά το παιδί να χαλαρώσει και να καταλάβει ότι πλησιάζει η ώρα του ύπνου. Μερικές καλές ιδέες περιλαμβάνουν:

- Ένα ζεστό μπάνιο
- Ήρεμο διάβασμα ενός βιβλίου
- Μια χαλαρή συζήτηση για τη μέρα που πέρασε
- Χαμηλό φωτισμό στο δωμάτιο
3. Απομάκρυνε τις οθόνες
Η έκθεση σε οθόνες (τηλεόραση, τάμπλετ, κινητά) πριν τον ύπνο μπορεί να επηρεάσει την παραγωγή μελατονίνης, της ορμόνης του ύπνου. Καλό είναι να αποφεύγονται οι οθόνες τουλάχιστον μία ώρα πριν από τον ύπνο.
4. Διαμόρφωσε ένα ιδανικό περιβάλλον ύπνου
Το δωμάτιο του παιδιού πρέπει να είναι ήσυχο, σκοτεινό και σε δροσερή θερμοκρασία. Ένα αγαπημένο κουκλάκι ή μια ήπια μουσική μπορεί να προσφέρει αίσθηση ασφάλειας.
5. Διαχειρίσου τις διαμαρτυρίες
Είναι φυσιολογικό τα παιδιά να δοκιμάζουν τα όρια. Αν το παιδί σου σηκώνεται ξανά και ξανά από το κρεβάτι, διατήρησε την ηρεμία σου. Οδήγησέ το ήρεμα πίσω, υπενθυμίζοντάς του ότι είναι ώρα για ύπνο, χωρίς πολλά λόγια ή αντιπαράθεση.
6. Να είσαι σταθερός και υπομονετικός

Όπως κάθε νέα συνήθεια, έτσι και η ρουτίνα ύπνου χρειάζεται χρόνο για να καθιερωθεί. Αν είσαι συνεπής και δεν παρεκκλίνεις, το παιδί θα προσαρμοστεί ευκολότερα.
Με λίγη υπομονή και συνέπεια, η ρουτίνα ύπνου μπορεί να γίνει ένα ήρεμο και ευχάριστο μέρος της ημέρας – και να χαρίσει σε όλη την οικογένεια καλύτερη ποιότητα ύπνου!
Ειδήσεις σήμερα
- Aνακαλείται σοκολάτα με κομμάτια πέτρας
- Γιατί το «μην κλαις» δεν λειτουργεί και μας αποσυνδέει από το παιδί
- Διατροφή στον θηλασμό: Τι να τρώει μια μαμά και τι να αποφεύγει
- Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου: Πώς να τη γιορτάσετε με τα παιδιά