Η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου, είναι αφιερωμένη στη σημασία της παιδικής λογοτεχνίας και τη δύναμη που έχουν τα βιβλία να διαμορφώνουν τις ψυχές και το μυαλό των παιδιών. Η ημερομηνία δεν είναι τυχαία, καθώς συμπίπτει με τη γέννηση του μεγάλου Δανού παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν (1805-1875), δημιουργού κλασικών ιστοριών όπως «Η Μικρή Γοργόνα», «Το Ασχημόπαπο» και «Η Βασιλοπούλα και το Ρεβίθι».
vidverto
Η ημέρα αυτή αποτελεί μια υπέροχη αφορμή για να ενθαρρύνουμε τα παιδιά να αγαπήσουν το διάβασμα, να ανακαλύψουν νέους κόσμους μέσα από τις σελίδες ενός βιβλίου και να καλλιεργήσουν τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους. Γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο με εκδηλώσεις, αφιερώματα και δράσεις που φέρνουν τα παιδιά κοντά στη λογοτεχνία.

Τι μπορούμε να κάνουμε σήμερα;
- Να διαβάσουμε ένα βιβλίο μαζί με τα παιδιά μας.
- Να επισκεφτούμε μια βιβλιοθήκη ή ένα βιβλιοπωλείο και να διαλέξουμε βιβλία.
- Να χαρίσουμε ένα βιβλίο σε ένα άλλο παιδί.
- Να θυμηθούμε τα δικά μας αγαπημένα παιδικά βιβλία και να τα μοιραστούμε με τα παιδιά μας.
Γιατί, όπως είπε και ο Άντερσεν:
“Τα παραμύθια είναι σαν τα φτερά: σε βοηθούν να πετάς μακριά, πέρα από τα όρια της φαντασίας!”
Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου – Γιορτάζουμε το Παιδικό Βιβλίο και την Αναγνωστική Απόλαυση
H ενημέρωση του ΙΕΠ
«Οι μεγάλοι δεν καταλαβαίνουν ποτέ τίποτα από μόνοι τους και είναι κουραστικό τα παιδιά συνεχώς και πάντα να τους εξηγούν τα πράγματα.»
Ο Μικρός Πρίγκιπας, Antoine de Saint-Exupery
Σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, γιορτάζουμε τον μοναδικό ρόλο που διαδραματίζει το παιδικό βιβλίο στην ανάπτυξη των παιδιών και στην ενίσχυση της φιλαναγνωσίας. Το παιδικό βιβλίο είναι ένας τρόπος ψυχαγωγίας και ένα πολύτιμο εργαλείο μάθησης που βοηθά τα παιδιά να αντιληφθούν τον κόσμο γύρω τους και να εκφράσουν τα συναισθήματά τους.
Το απόσπασμα από τον Μικρό Πρίγκιπα μάς θυμίζει την αξία της παιδικής αντίληψης και τη σημασία να κατανοούμε τον κόσμο μέσα από τα μάτια των παιδιών. Τα παιδικά βιβλία βοηθούν τα παιδιά να ταξιδέψουν, να αναπτύξουν την κριτική σκέψη και τη φαντασία τους, και να καλλιεργήσουν την ενσυναίσθηση – στοιχεία που ενισχύουν την προσωπική τους ανάπτυξη.
Φέτος, προχωράμε σε μια ιστορική πρωτοβουλία στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής πολιτικής που παρουσιάστηκε από τον πρωθυπουργό και την ηγεσία του ΥΠΑΙΘΑ, εντάσσοντας ολοκληρωμένα λογοτεχνικά έργα στη διδακτική πράξη με στόχο να ενισχυθεί η φιλαναγνωσία και να βοηθηθούν οι μαθητές και οι μαθήτριες να αναπτύξουν μια πιο ολοκληρωμένη αναγνωστική ταυτότητα. Αυτή η πρωτοβουλία ενισχύεται με τις ενημερώσεις και τα εργαστήρια που πραγματοποιεί το ΙΕΠ και απευθύνονται σε πρώτη φάση στους Συμβούλους Εκπαίδευσης Δασκάλων, Ειδικής Αγωγής και Ενταξιακής Εκπαίδευσης, και σε δεύτερη φάση στους Συμβούλους Εκπαίδευσης Φιλολόγων και Νηπιαγωγών.

Τα 19 από τα 21 βιβλία που ενσωματώνονται στο πρόγραμμα βρίσκονται σε ψηφιακή μορφή και μπορείτε να τα μεταφορτώσετε από την επίσημη ιστοσελίδα του ΙΕΠ για το λογοτεχνικό βιβλίο (https://iep.edu.gr/el/logotexniko-vivlio). Επιπλέον, η πρωτοβουλία αυτή ενισχύεται και από την ψηφιακή πλατφόρμα eVivlio (https://evivlio.gov.gr/), η οποία προσφέρει εφαρμογή για κινητές ψηφιακές συσκευές και δίνει ηχητική πρόσβαση στα βιβλία, αναγνωσμένα από κορυφαίους ηθοποιούς, προσφέροντας μια νέα διάσταση στην ανάγνωση και ενισχύοντας την αναγνωστική απόλαυση για τους/τις μαθητές/τριες.
Τα δύο από τα 21 βιβλία που ενσωματώνονται στο πρόγραμμα είναι βιβλία για τα οποία παραχωρήθηκε άδεια χρήσης σε έντυπη μορφή από τους εκδοτικούς οίκους Διόπτρα και Ψυχογιός. Αυτά αφορούν τη Δ΄ Δημοτικού (Μέγας Αλέξανδρος, Νίκος Καζαντζάκης) και τη Γ΄ Γυμνασίου (Ζητείται Ελπίς, Αντώνης Σαμαράκης).
Αναγνωρίζοντας τη σημασία του παιδικού βιβλίου για την ανάπτυξη της φαντασίας και της ενσυναίσθησης των παιδιών, καλούμε γονείς και εκπαιδευτικούς να συνεργαστούν για να προσφέρουν στα παιδιά την ευκαιρία να ανακαλύψουν τον κόσμο και να ταξιδέψουν πέρα από αυτόν, αξιοποιώντας τα εργαλεία που τους παρέχονται. Είμαστε βέβαιοι ότι αυτή η πρωτοβουλία δημιουργεί ένα πλούσιο περιβάλλον ανάγνωσης στις σχολικές αίθουσες, προάγοντας την αγάπη για το διάβασμα και ενισχύοντας τη σχέση των παιδιών με τη λογοτεχνία.
Ειδήσεις σήμερα
- Aνακαλείται σοκολάτα με κομμάτια πέτρας
- Γιατί το «μην κλαις» δεν λειτουργεί και μας αποσυνδέει από το παιδί
- Διατροφή στον θηλασμό: Τι να τρώει μια μαμά και τι να αποφεύγει
- Baby-Led Weaning (BLW): Τι να προσέξεις και ιδέες για τις πρώτες τροφές